Reklama
 
Blog | Jaroslav Pašmik

Krásné slovo mediteranizace a stesk po chlebu se sádlem

Sedím na kraji Kaprové ulice kousek od Vltavy a Staroměstského náměstí. Obloha právě ztmavla, je nádherný večer, teploměr se drží na dvaceti stupních. Dveře barů jsou dokořán, kolem proudí zástupy lidí. V srdci mám veselo, do úst se mi přitom dere slovo mediteranizace.

Mediteranizace, aneb adaptace uvolněného životního stylu okolí středozemního moře na země položené poněkud severněji. Do Německa nebo Švýcarska ji už před časem do jisté míry zanesli přistěhovalci, její pravý boom po celé Evropě však nastává až nyní s výrazným oteplováním.

K pořádnému užití středozemního životního stylu nám samozřejmě pár věcí schází. Moře, či alespoň čisté řeky ve městech, ale hlavně siesta. Se vzrůstajícími teplotami bychom měli na odpočinek myslet o dost víc, jinak to nedopadne dobře.

 

Reklama

Taky bychom se neměli ve jménu barů, picérií, restaurací v parcích a na náměstí servírujících lehké saláty a mořské příšery připravovat o nabídku našich tradičních dobrot. Třeba po chlebu se sádlem, který nám dělávala babička, se mi vyloženě stýská. Ale žádná hospoda v okolí ho nenabízí…