Reklama
 
Blog | Jaroslav Pašmik

Ořechy jenom odpoledne

Je zima. Co jíst, aby bylo člověku dobře? V sympatické restauraci Suteren poblíž pražské Letné mi dneska dávala rady její krásná majitelka Hanka. To je vždycky zážitek.

JP: „Mám rýmu jako trám, co mi naordinujete?“ 

Hanka: „Horkej zázvor a kus masa. Tlustou krkovičku, tu byste potřeboval.“

JP: „Tlustý já nerad. Krkovičku mám rád sušenou jako pršut a nakrájenou natenko.“

Hanka: „Ale to je studený. To je špatně. V zimě musíte horký. No, máme tam ještě panenku.“

JP: „Tak jo, teď si dám zázvor a panenku. Potřebuju se vyléčit. Co byste mi doporučila třeba k snídani?“

Hanka: „Kotel polívky.“

JP: „Aha, tak to nevim. Co třeba horkou ovesnou kaši?“ 

Hanka: „To je moc těžký“

JP: „Těžký? Ovesná kaše s ořechama a rozinkama?“

Hanka: „Ořechy až odpoledne.“

JP: „Cha, cha“

Hančina bezelstná jistota v hlase mě ohromuje. Nejdřív mi přijde srandovní, že existuje jakýsi „jízdní řád“ potravin podle postavení slunce k Zemi. 

Hanka přináší horký zázvorový vývar s pořádnou porcí medu.

JP: „Píšu o vás text“

Hanka: „Jo? Šialenka?“

JP: „Né“.

Dávám med do čaje. Chutná naprosto skvěle.  

Hanka: „Vy určitě nekoušete když snídáte – pospícháte.“

JP: „Nevim, nikdy jsem se nad kousáním nezamejšlel.“

Hanka: „Tak si tam dejte místo ořechů rozinky – ale macerovaný.“ 

Rozhlížím se po restauraci, která zároveň funguje jako galerie.Minule mě tady zaujala fotka Veroniky Bromové s dítětem a kočkou v trávě. Dneska je to dílo „Odchytávač domácích mazlíků a dětí“ z jasanového dřeva od Ivana Šreka.

Srkám čaj. 

Hanka nese panenku na špejli s malou oblohou ze špenátu a mrkve. Bez přílohy. Moc dobrý.

Nakonec kecáme o jídle a jejich plánech. Hanka si čte můj text. Nelíbí se jí, že zdrobňuju její jméno. 

Hana si myslí, že pro každého člověka by se mělo vařit v hospodě zvlášť podle potřeb jeho organismu. Tak to v podstatě funguje v její hospodě. 

„Já v jinejch restauracích neumím jíst. Dívaj se na mě vždycky jako na nějakou rozumprdku, když chci uvařit něco jen pro mě,“ říká.

Byznys plány Hany do budoucna kromě hospody: sestavovat speciální individuální diety pro „lidi v zátěži“.1. Manažery, 2. Sportovce a 3. Suverény

Ok, třeba fakt existuje „jídelní řád“, který Hana v průběhu provozování hospody odhalila (a který je určitě popsaný v X knihách.)

Odcházím s docela příjemným pocitem, inspirován, ale taky trochu smuten, že z Anděla, kde mám kancelář, je to přeci jen na Letnou trochu z ruky, abych tady chodil na obědy. Ale určitě se sem vrátím a možná, že si z masochistických příčin nechám zpracovat i nějakou tu dietu.  Pro suverény samozřejmě.

PS: Další zastávku mám u spřátelených architektů, kteří mě přesvědčují, že nejlepší je stravovat se podle fází měsíce.

Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.
Reklama